Artykuł pochodzi ze strony www.info-ogrody.pl. Oryginał znajdziesz pod adresem:
https://www.info-ogrody.pl/artykul,id_m-100309,t-z_grillem_za_pan_brat.html
Informacja prasowa / Data: 2014-05-29

Z grillem za pan brat

Informacja prasowa

Dla wielu grillowanie to prawdziwy rytuał. Jednak przede wszystkim sposób na spędzanie wolnego czasu na świeżym powietrzu w gronie najbliższych oraz pretekst do świetnej zabawy. Żeby była ona naprawdę udana, a przygotowywanie potraw przebiegało bezproblemowo warto zadbać o odpowiedni sprzęt. Jak wybrać ten najlepszy? Oto krótki poradnik Praktikera.

Wielkość grilla dostosowana do potrzeb

Dokonując zakupu grilla przede wszystkim musimy zastanowić się nad jego rozmiarem.

Fot. Praktiker Katarzyna Skąpska

W pierwszej kolejności zadajmy sobie pytanie dla jak dużej ilości osób będziemy przygotowywać potrawy.

Jeżeli lubimy małe, kameralne spotkania wystarczy nam grill z niewielkim rusztem.Dokonując zakupu grilla przede wszystkim musimy zastanowić się nad jego rozmiarem.               

Zwolennicy hucznych przyjęć powinni postawić na zdecydowanie większy model, na którym będzie można przyrządzić wiele potraw naraz – radzi Katarzyna Skąpska, ekspert firmy Praktiker.  

Nie bez znaczenia jest również miejsce grillowania. Posiadacze dużych ogrodów chętnie wybiorą grille betonowe. – Nie tylko świetnie spełnią swoją rolę użytkową, ale również stanowić będą idealne dopełnienie ogrodowej aranżacji przestrzeni - przekonuje Katarzyna Skąpska.  

Przy niewielkiej działce lepiej pozostać przy grillu tradycyjnym, który nie zajmie nam za dużo miejsca i w każdej chwili będzie mógł zostać schowany.

Często wyjeżdżasz i grillujesz nad rzeką lub jeziorem? Upewnij się, że Twój grill będzie wygodny w transporcie. Postaw na mniejsze modele i grille składane.

Węglowy czy gazowy?

Jedną z podstawowych kwestii jaką musimy wziąć pod uwagę jest paliwo na jakim będzie działać nasz grill. W marketach Praktiker i na Praktiker.pl znajdziemy całą bogatą ofertę zarówno tradycyjnych modeli na węgiel, jak i nowoczesnych gazowych.

- Grill węglowy zapewni nam niepowtarzalny aromat i smak potraw. Jego zakup to również oszczędność dla naszego portfela. Z kolei gazowy to gwarancja szybko przyrządzonych dań. Nagrzewa się w krótkim czasie i łatwo w nim utrzymać pożądaną temperaturę – mówi Katarzyna Skąpska.

Cechy dobrego grilla

Dobry grill powinien być stabilny i trwały. To czy taki będzie zależy od materiału z jakiego został wykonany, zarówno korpus jak i sam rusz. – Pod tym względem najlepsze są grille z żeliwa, stali nierdzewnej, emaliowanej lub chromowanej – wyjaśnia Katarzyna Skąpska.

Nie zapominajmy o uchwytach. Wybierzmy grilla, w którym rączki zrobione zostały z nienagrzewających się materiałów, np. dobrze zabezpieczonego drewna. Dzięki temu unikniemy niebezpiecznych poparzeń.

Ozdoba każdego ogrodu

Fot. Praktiker

Taką ozdobą będzie niewątpliwie grill betonowy SEVILLA, odpowiedni dla ok. 6 osób.

Charakterystyczne parametry grilla wykonanego z betonu to:

  • wymiary grilla: 173 x 47 x 70 cm,
  • wymiary paleniska:  40 x 30 cm.

Grill wykonany w prefabrykowanym, uszlachetnionym, barwionym betonie o zwiększonej odporności na wysoką temperaturę i naprężenia mechaniczne, co gwarantuje odpowiednią jego trwałość.

Potrawy podczas przyrządzania układane są na chromowanym ruszcie.

Dodatkowo istnieje możliwość ustawienia rusztu na 2 poziomach grillowania.

 

Idealny na duże imprezy

Fot. Praktiker

Grill Gazowy z kółkami 4 Series Classic LS Plus.

Urządzenie posiada  4 palniki (moc 14,4 kW) z kuchenką boczną (moc 2,3 kW).

Dodatkowe wyposażenie stanowi:

  • kuchenka w półce;
  • 4 Obrotowe kółka;
  • składana boczna półka.

Jeśli często robisz imprezy i masz wielu znajomych to grille z 4 Series są właśnie dla Ciebie. Użycie tego grilla oznacza możliwość szybkiego przyrządzania potraw na wiele sposobów dzięki systemowi Culinary Modular oraz kuchence w bocznej półce.

Po imprezie szybko doprowadzimy grilla do porządku dzięki innowacyjnemu Insta Clean System.

Prawie jak z ogniska

Fot. Praktiker

Grill wahadłowy na trójnogu

Na konstrukcji stalowej o wysokości 145 cm, zawieszona jest misa grilla, która ma 45 cm średnicy.

Urządzenie pozwala na przygotowanie posiłku dla ok. 6 osób.

Grill wykonany z kombinacji emaliowanej i lakierowanej blachy stalowej:

  • emaliowana miska paleniskowa;
  • chromowany ruszt grillowy;
  • prosty mechanizm podnoszenia rusztu.

Istotną, z punktu widzenia użytkownika zaletą tego grilla jest łatwy montaż.

 

Grill tradycyjny

Fot. Praktiker

Grill z rożnem i kółkami

Urządzenie wyposażono w grill o średnicy 46 cm.

Taka wielkość pozwoli  przygotować potrawy dla około 6 osób.

Grill wykonany z kombinacji emaliowanej i lakierowanej blachy stalowej:

  • emaliowana miska paleniskowa;
  • chromowany ruszt grillowy i ruszt do podgrzewania;
  • pobocznica z regulacją wysokości rusztu;
  • wykonane z drewna półki boczne (x2) i półka dolna (x1);
  • podstawa jezdna;

Dodatkowe wyposażenie tego grilla stanowi rożen obrotowy.

Źródło: Praktiker