Aktualności | Rośliny ogrodowe | Architektura ogrodu | Pielęgnacja ogrodu | Porady | ![]() |
Strona główna | Sprzęt ogrodniczy | Forum ogrodnicze | Wydarzenia | Reklama w serwisie | Kontakt |
Koniec zimy, a więc wkrótce sezon grillowy. Dla przypomnienia kilka podstawowych zasad konserwacji tego popularnego urządzenia, niezbędnego w każdym ogrodzie.
Bez względu na sposób zasilania grilla oraz jego budowy, czysty i estetyczny wygląd na pewno świadczy o właścicielu, ale również sprawia, że potrawy przygotowywane na nim będą lepiej smakować.
Najczęstszym problemem są resztki wytopionego tłuszczu połączone z lotnymi, drobnymi cząstkami dymu oblepiającymi ruszt oraz elementy obudowy, zwłaszcza w niedostępnych zakamarkach.
Można oczywiście spróbować usunąć pozostałości przy użyciu szczotki. Tylko co zrobić z miejscami, gdzie nie sięga szczotka.
Najlepszym sposobem jest zastosowanie specjalnych preparatów. Po naniesieniu na brudne powierzchnie i pozostawieniu na kilka minut, preparat wystarczy spłukać wodą. W przypadku szczególnie uciążliwych zanieczyszczeń, operację powtórzyć.
W celu zabezpieczenia grilla betonowego, najlepiej nanieść na jego powierzchnie środek impregnujący, który nie dopuści do wnikania w głąb elementów betonowych, tłuszczów oraz części lotnych dymu. Dzięki takiemu zabezpieczeniu, oczyszczenie betonowego grilla, będzie zdecydowanie łatwiejsze.